Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

14 Mart 2013 Perşembe

DÜNYADAKİ İLGİNÇ EVLENME GELENEKLERİ...

AFRİKA
Düğünde süpürge üzerinden atlama
Kölelerin evlenmesinin yasak olduğu zamanlara dayanan bu gelenek  ,eskiye  dair kötülükleri  atıp,yeni bir hayata başlamak amacıyla yapılırdı.

BELÇİKA
Düğün Mendili
En önemli gelenekleri mendile isim işlemektir.Gelinin ailesinde ,kızın adının işlenmiş olduğu  mendil vardır ve bu mendil  düğüne götürülerek davetlilere gösterilir.Düğünden sonra bu mendil eve götürelerek varsa gelinin kız kardeşinin adı işlenir ve yine evde sergilenir.

ALMANYA
Nikah Sonrası Kütük Kesimi
Düğün töreni sonunda çift bir kütüğü testereyle keser,bu da karşılaştıkları zorluklara birlikte göğüs gereceği anlamına gelir.

FAS
Geline Süt Banyosu
Fas'ta düğünler genellikle 7 gün sürer.İlk gün  gelin süt banyosu yapar ardından  elleri ve ayaklarına kına yakılır.

FİNLANDİYA
Taç Takma
Finlandiyalı gelinler düğünde altından el yapımı bir taç takarlar.Düğünden sonra bekar genç kızlar gelinin etrafında  toplanır.Gelin genç kızlar arasından birini seçer ve tacını ona takar.Taç takılan bekar genç kızın gelinden hemen sonra evleneceği düşünülür.

FRANSA
Gelin Banyosu
Düğün günü  gelin eski aşklarından ve düşüncelerinden tamamen arınmak için  uzun  bir banyo yapar.

FRANSA
Evlilik Kabından Şarap
Bir ilginç gelenek de; gelin ve damadın ,evlilik  günlerinde  kullanılan  ve nesilden  nesile devredilen  evlilik kabından şarap içmesidir.



İSKOÇYA
Gelini Kirletme
Gelin düğünden bir gün önce sokağa çıkarılır ve üzerine yumurta,salça gibi maddeler karıştırılarak sürülür.Bu şekilde şehirde gezdirilir.Bu gelenek mutluluk yolunda birlikte yürüyecekeleri anlamına gelir.

İSRAİL
Cam Dolu Beze Basma
İsrail'de Musevi inancına göre ,düğünlerde Kudüs'teki kutsal tapınağı n yok oluşunu sembolize eden  içi cam dolu bir beze basma geleneği bulunmaktadır.

K.KORE
Kuzey Korede kızlar 25,erkekler 27 yaşın altında evlenmesi yasak.

İSVEÇ
İsveç düğünlerinde ise misafirler gelin ve damadı öperler.Eğer gelin tuvalaete giderse tüm  misafir kadınlar damadı öpmek için sıraya girerler.Eğer damat ortalıkta görünmezse tüm erkekler gelini öpmek için sıraya girer.



KOSOVA
Beyaz Boyalı Gelin
Adet gereği tarihi düğün kostümü giydirilen gelin,düğün töreninin kötü şans getirmemesi için yüzü beyaz boyayla boyanarak üzerine geçmişin desenleri çiziliyor.

PAKİSTAN
Damada Küfür
Pakistanın bazı bölgelerinde damat kızın ailesi tarafından sınavdan geçirilir.Bu sınav, aile büyükleri tarafından damada akla gelebilecek her türlü küfür ve hakareti etmeleri ve damat adayının tüm bunlara katlanabilecek kadar soğukkanlı  olmasına dayanmaktadır.Sınavdan başarıyla geçen damat evlilik iznini almış olur.

MORİTANYA
Evlenme çağına gelen genç kızların en az 60 en fazla 100 kilo olması  gerekiyor.Eğer yemek yemezlerse de kızlar cezalandırılıyor.

POLONYA
Polonya'da gelinler düğünde para karşılığında dans ederler.

VİKİNGLER
Gelin Adayları Açık Arttırmada
Vikingler zamanında evlilikler açık arttırma şeklinde yapılıyordu.Damat adayı  gelin adayı için  kızın babasına fiyat teklif eder ve bu fiyat üzerinden pazarlık yapılırdı.Belirlenen para miktarı çeyiz için kullanılırdı.Ayrıca gelinin sağ  ayağına babası gümüş annesi sağ ayağına altın bağlardı.Bu yaşamlarını bereketli geçirmeleri için yapılırdı.

ÇEK CUMHURİYETİ
Tek kaşıktan çorba
Çek düğünlerinde, gelinle damat törenin düzenlendiği salona girerken ayaklarının önüne tabak kırılır ardından çift birlikteliklerini ve mutluluklarını garantilemek için bu kırıkları süpürür. Çiftin mutlu beraberliğinin devamını simgeleyen diğer bir geleneğe göre ise düğün yemeğinde 

TÜRKMENİSTAN
Geline Ağırlığınca Altın
Yüzyıllardır geleneklerine bağlılıklarıyla bilinen  Türkmenler,düğünde mutlaka gelinlere ağırlığına yakın  altın takmaktadırlar.

ÇİN
Kırmızılı Gelin
Gelin düğünde kırmızı ayakkabı ve duvak giyer.Nedimelik yapan kızlar gelinin horoskopuna uyumlu doğum yılında olanlardan seçilir.

ÇEK CUMHURİYETİ
Gelin Saklambacı
Damadın yakın arkadaşları gelini kaçırıp bir yere saklar.Damadın gelini bulması,gelini hep koruyup kollayacağını simgeler.

ÇİN
Yatakta Fındık Fıstık
Düğünden önce damat evlilik yatağını hazırlar ve içine fındık, fıstık ve narenciye  koyar.Ailenin küçük  çocukları  yatağın üzerine oturtulur ve meyvelerle oynamalarına izin verilir.Yatağın üzerinde ne kadar çocuk varsa o kadar doğurganlığı simgeler.

ÇİN
Astrolojik Çöpçatanlık
Damadın ailesi astroloji uzmanına başvurarak evlenmeyi düşünen çift hakkında yorum ister.Çiftastrolog tarafından uygfun bulunduğu takdirde evlilik hazırlıklarına başlanır.Çift evlenecekleri günü de yine astrolojik takvime göre seçer.